Dialog pe cord deschis! Dr. STANISLAV RURAC - o importantă lecție despre sănătatea inimii
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » LIFE STYLE » Arieșeni, un loc de poveste din Munții Apuseni. Ce obiective turistice poți vizita

Arieșeni, un loc de poveste din Munții Apuseni. Ce obiective turistice poți vizita

De: Valentina Ene 21/11/2022 | 10:55
Arieșeni, un loc de poveste din Munții Apuseni. Ce obiective turistice poți vizita
Stațiunea Arieșeni. Foto: Facebook

Stațiunea Arieșeni a atras atenția tuturor, în ultima perioadă, datorită frumuseții sale de-a dreptul răpitoare. Acesta este unul dintre locurile pe care turiștii le preferă indiferent de anotimp, deoarece le permite să se deconecteze de jungla urbană, și nu numai, dar, și să se bucure de frumusețile naturii.

Munții Apuseni au o magie aparte, tocmai de aceea au devenit un loc de poveste pe care toată lumea dorește să îl viziteze. Obiectivele turistice din zona Arieșeni au reușit să impresioneze pe oricine a trecut pe acolo, chiar și fugitiv.

VEZI ȘI: STAȚIUNEA „ASCUNSĂ” A ROMÂNIEI ÎN CARE TE POȚI FERI DE CANICULĂ! NU FOARTE MULȚI TURIȘTI ȘTIU DE EA

Unde se află stațiunea Arieșeni

Arieșeni este o stațiune ce a primit o atestare documentară clară în anul 1909, moment în care purta denumirea de „Lăpuș”. Zona nu era chiar atât de populată, în acea perioadă, tocmai de aceea viața localnicilor era destul de simplă. Comuna cu același nume se află în Munții Apuseni, la o altitudine de 800-1.000 de metri. Zona a devenit cunoscută drept Țara Moților, strângând în acest moment în jur de 1.800 de locuitori.

Stațiunea Arieșeni se află localizată pe DN75 Lunca-Câmpeni, fiind foarte ușor de accesat de cei care vin din orașe precum Oradea, Sibiu, Cluj și Timișoara.

Iată rutele cele mai accesibile pentru care optează turiștii, mai ales pe timpul iernii. Fiecare dintre traseele de acces la obiectivele turistice din zona stațiunii Arieșeni este însoțită de distanța până la obiectiv:

Oradea – Arieșeni DN 76 (E 79)- DN 75 (traseu de 121 km)

Sibiu- Alba Iulia – Turda – Câmpeni – Albac – Gârda – Arieșeni-(DN1) E68-E81-DN75 (traseu de 228 km)

Cluj-Napoca – Albac- Arieșeni-(DN1) E60-DN75 (traseu de 158 km)

Timișoara – Arieșeni: DN69-DN7/E68-DN79A-DN76-DN75 (traseu de 263 km)

Sporturile de iarnă au făcut din această stațiune un loc demn de a fi vizitat atât de români, cât și de turiști străini. Doritorii se pot bucura de un sezon lung de schi, ce durează din decembrie, până în martie/aprilie, în funcție de vreme. Pârtia Valtrop este ideală pentru cei care doresc să se antreneze pentru competiții importante, distanța de la centrul stațiunii până la pârtie, fiind una redusă. Turiștii trebuie să știe că accesul pe pârtie este interzis celor care doresc să se dea cu săniile.

CITEȘTE ȘI: STAȚIUNEA FAIMOASĂ DIN ROMÂNIA ÎN CARE TURIȘTII PRIMESC 2 MESAJE RO-ALERT PE MINUT: „EU NU AM VĂZUT AȘA CEVA NICIODATĂ, NICĂIERI”

Pârtia de schi Arieșeni. Foto: Facebook

Obiective turistice din zona Arieșeni:

Biserica de lemn „Înălțarea Domnului” Arieșeni

Acest monument istoric a fost construit în 1791 de către localnici, urmând ca în anul 1829 să fie redecorată și pictată de unul dintre cei mai buni pictori, Mihai din Abrud. În 2010, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România a inclus biserica de lemn din Arieșeni în lista monumentelor istorice. Obiectivul turistic se află în comuna Arieșeni și poate fi vizitat oricând, fără să fie nevoie de o taxă de intrare.

Peștera Scărișoara/Ghețarul de la Scărișoara

În interiorul acestei peșteri se află cel mai mare ghețar subteran din România, tocmai de aceea, din ce în ce mai multe persoane ajung să își dorească în fiecare an să descopere frumusețea creată de natură. Prima menționare a Ghețarului de la Scărișoara a fost făcută de A. Szirtfi în 1847.

Ceea ce este de-a dreptul interesant pentru mulți dintre turiști este modul în care gheața ajunge să se topească destul de mult pe timpul veri, urmând ca iarna să revină la forma sa inițială. Turiștii pot vizita Peștera Scărișoara de luni până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Adresa obiectivului turistic este comuna Garda de Sus sat Ghețar, Gârda de Sus.

Peștera Urșilor

A fost descoperită în 1975, în urma unei detonări a unei cariere de marmură. Cei care au stabilit numele său s-au inspirat de la fosilele de urși (Ursus spelaeus) pe care le-au găsit în interiorul peșterii în momentul în care au inspectat-o. Încă de pe data de 14 iulie 1980, peștera găzduiește anual peste 200.000 de turiști. Deși are o lungime de 1.500 de metri, turiștii pot parcurge un trase bine stabilit de numai 488 de metri.

Obiectivul turistic poate fi vizitat de marți până duminică în intervalul orar 10:00 – 18:00, indiferent de anotimp și este localizat în județul Bihor, comuna Pietroasa, localitatea Chișcău. Turiștii trebuie să achite 35 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani dacă vor să viziteze Peștera Urșilor.

Ghețarul Vârtop

Acest obiectiv turistic este cunoscut sub numele de Peștera Minunată sau Ghețarul de la Casa de Piatră, atrăgând anual o mulțime de curioși. În interior s-au găsit fragmentele omului Neanderthal din România, ceea ce i-a ajutat pe cercetători să facă o mulțime de legături. Prima datare a Ghețarului Vârtop a fost făcută în 1955, însă abia în 2010 le-a fost permis oamenilor să descopere interiorul său. Fiind o zonă destul de mare de risc, turiștii semnează întotdeauna o declarație pe propria răspundere în cazul în care ar putea suferi un accident neplăcut.

Ghețarul Vârtrop poate fi vizitat în orice zi din săptămână în sezonul 15 iunie – 1 septembrie, de la ora 10, la ora 18, iar prețul unui bilet de acces în peșteră este de 15 lei. Pentru a ajunge la acest obiectiv turistic, va trebui să mergeți până în comuna Gârda de Sus, din județul Alba.

Parcul Natural Apuseni

Parcul Natural Apuseni se întinde pe ariile a trei județe (Alba, Cluj și Bihor), aflându-se în vestul țării, în partea central-estică a Munților Apuseni, înconjurat de Masivul Vlădeasa la nord, Munții Pădurea Craiului la nord-vest, Munții Bihorului la sud, Munții Gilău la est și Munții Codru-Moma la sud-vest. Printre plantele care pot fi găsite în interiorul parcului se găsesc papucul doamnei, talpa ursului, piciorul cocoșului, crucea voinicului și roua cerului. Printre cele mai rare animale se numără șopârla de zid, șarpele de alun, vipera berus, mierla de apă și acvila de munte.

Programul de vizită al parcului este unul accesibil, turiștii având ocazia să vadă frumusețile naturii de luni până vineri, în intervalul 8:00-16:30. Adresa oficială a Parcului Natural Apuseni este localitatea Sudrigiu, nr. 136, comuna Rieni, județul Bihor.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina citeste mai mult
Parteneri
Actor celebru, diagnosticat cu cancer la doar 47 de ani. Anunțul șocant: „Am cancer colorectal”
Actor celebru, diagnosticat cu cancer la doar 47 de ani. Anunțul șocant: „Am cancer colorectal”
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care să construiască 38 de tuneluri pe Autostrada Unirii
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Ce își dorește, de fapt, Putin de la alegerile din SUA. Motivul pentru care Trump nu mai pare un pariu câștigător
Ce își dorește, de fapt, Putin de la alegerile din SUA. Motivul pentru care Trump...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul de pace” al lui Putin pentru Ucraina
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și cum le recunoști
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
O femeie asiatică, în vârstă de 42 de ani, a fost descoperită fără suflare în Voluntari. Ce spun vecinii în legătură cu victima
O femeie asiatică, în vârstă de 42 de ani, a fost descoperită fără suflare în...
Mama lui Cristian Cioacă, convinsă că Elodia este în viață:
Mama lui Cristian Cioacă, convinsă că Elodia este în viață: "Într-un loc izolat, pensiunea familiei...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât muncește bărbatul meu?”
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Primele imagini cu CRBL după operație! Așa a ajuns să arate artistul după blefaroplastie
Primele imagini cu CRBL după operație! Așa a ajuns să arate artistul după blefaroplastie
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Descoperă Oferta LIDL Black Friday 2024: Ustensile Parkside pentru meșteri
Descoperă Oferta LIDL Black Friday 2024: Ustensile Parkside pentru meșteri
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au...
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Noi amenințări cu bombă la mai multe secții de votare. Update
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Noi...
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare...
Prima imagine cu Irinel Columbeanu după ce a făcut un nou AVC şi medicii au ajuns de urgenţă la azil
Prima imagine cu Irinel Columbeanu după ce a făcut un nou AVC şi medicii au...
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă,...
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Denise Rifai, prima reacție după fotografiile cu Geoană în vizite la Ana Cătăuță: „Mihaela, dragostea mea, putea fi citit Ana Maria, dragostea mea!”
Denise Rifai, prima reacție după fotografiile cu Geoană în vizite la Ana Cătăuță: „Mihaela, dragostea...
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22 de ani de relație a decis să  facă pasul cel mare
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
Se pregătește construirea unui drum de mare viteză prin munți. Va avea 16 tuneluri, 60 de poduri și ar trebui să fie gata în 5 ani
Se pregătește construirea unui drum de mare viteză prin munți. Va avea 16 tuneluri, 60...
Patru zodii care vor fi cu norocul la maxim până pe 10 noiembrie. Se întâmplă lucruri fascinante în viețile lor
Patru zodii care vor fi cu norocul la maxim până pe 10 noiembrie. Se întâmplă...
Baba Vanga, profeții teribile pentru anul 2025. Ce s-ar putea întâmpla în câteva luni: „Urmează o apocalipsă”
Baba Vanga, profeții teribile pentru anul 2025. Ce s-ar putea întâmpla în câteva luni: „Urmează...
×